W dzieciństwie moja mama przygotowywała czasem ryż zapiekany z jabłkami. Pamiętam ten smak połączenia jabłek z cynamonem. Ja dziś proponuję nieco inną wersję, będzie to prosta zapiekanka z kaszą jaglaną: Kasza jaglana zapiekana z jabłkami
Składniki:
- około 10 jabłek
- 1-2 łyżka cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 200g kaszy jaglane (2 torebki)
dodatki:
- margaryna do wysmarowania formy
- śmietana 18% do podania
Forma: naczynie żaroodporne
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu w lekko osolonej wodzie. Jeśli nie używamy takiej w torebkach, to należy pamiętać, aby dodać dwa razy więcej wody niż mamy kaszy.
Jabłka obieram i ścieram na tarce. Dodaję cukier i cynamon. Dokładnie mieszam.
Formę smaruję margaryną. Nakładam warstwę kaszy, a na to warstwę jabłek, a następnie znowu kasza. Formę należy przykryć. Jeśli nie macie pokrywki, nakrywamy folią aluminiową.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 30 minut
Podaję ze śmietaną na ciepło lub zimno. Po ostudzeniu przechowuję w lodówce.
Robię coś podobnego, ale z ryżem.
OdpowiedzUsuńZ ryżem jadłam taką zapiekankę, ale z kaszą jaglaną nie, muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńooo...bardzo zdrowy i fajny sposób na podanie kaszy jaglanej
OdpowiedzUsuńDziękuje za ten przepis! Szukam czegos dobrego wlasnie z kaszy jaglanej bo nie moge sie do niej przekonać A moze ten deser do mnie przemówi ! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń