Moja córka lubi bardzo, gdy przygotowuję jakieś muffiny. Chętnie mi też wtedy towarzyszy w kuchni i pomaga. Tym razem zrobiłyśmy Muffiny waniliowe z nadzieniem czekoladowo-truskawkowym.
Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
nadzienie:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- konfitura ekstra z truskawek niskosłodzona Łowicz
Forma: aluminiowa forma do muffinek + papilotki
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki na ciasto dokładnie mieszam. Osobno mieszam składniki mokre. Wszystko łączę razem, mieszam za pomocą łyżki.
Do foremek wkładam papilotki i do nich nakładam po łyżce ciasta. Na to nakładam kostkę czekolady i łyżeczkę konfitury. Na to nakładam znów łyżkę ciasta, tak do wysokości 1/3 wysokości papilotki. Wkładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 25 minut
Tak przygotowane i upieczone muffiny waniliowe możemy posypać cukrem pudrem, choć są na tyle słodkie, że nie jest to konieczne.
Na takie muffinki to ja się wpraszam :)
OdpowiedzUsuń