Czasem brakuje mi pomysłów na obiad, czasem składników, a innym razem czasu. Dlatego dziś danie, które przygotowałam z pomocą Pomysłu na... Winiary. Tak powstały Klopsiki w sosie bolońskim z pełnoziarnistym makaronem.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej)
- 1 opakowanie Winiary Pomysł na... Klopsiki w sosie bolońskim
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 mała cebula
dodatki:
- makaron pełnoziarnisty gniazda wstążki
Przygotowanie:
Danie przygotowałam według przepisu, który znajduje się na opakowaniu Pomysł na... Winiary. Jedynie cebulę czerwoną zastąpiłam białą cebulą.
Mięso mielone mieszam z łyżeczką przyprawy z opakowania. W drugiej misce łączę pomidory, pokrojoną w kostkę cebulę oraz resztę przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam. Z mięsa robię małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucam je do woreczka, który znalazłam w opakowaniu z przyprawą. Całość zalewam powstałym pomidorowym sosem. Zamykam worek specjalnym zamknięciem i przekładam do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane klopsiki wkładam do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: 35 minut
W czasie pieczenia gotuję makaron.
Gotowe danie wyciągam z piekarnika, przecinam nożyczkami róg woreczka i wszystko przekładam do czystego naczynia. Serwuję na ciepło klopsiki z pełnoziarnistym makaronem.
Danie smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Bardzo lubię takie klopsiki w sosie, ale sosy przygotowuje sama :)
OdpowiedzUsuńTutaj dodana jest tylko naturalna mieszanka, wiec w sumie niewiele rożni się od takiego sosu robionego samodzielnie.
UsuńHmm jednak wolę sos sobie samemu zrobić :P
OdpowiedzUsuńKlopsiki bardzo mi smakowaly. Ten sos jednak wolę przygotować sama :) Za to Kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem mmm.. :) zapraszam do mnie goshatestuje.blog.pl
OdpowiedzUsuń