Kotlet schabowy w sosie z zielonym pieprzem z puree z batatów

Uważam, że zawsze warto eksperymentować w kuchni używając nieznanych nam jeszcze produktów. Tym razem padło na bataty, czyli słodkie ziemniaki, które przygotowałam pierwszy raz tworząc z nich puree do obiadu. Tak powstał kotlet schabowy w sosie z zielonym pieprzem z puree z batatów i z surówką z białej kapusty.


Składniki:
mięso w sosie:
- 600 g schabu
- 1 opakowanie Winiary Pomysł na... Kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem
- 200 ml wody
- 2 łyżki śmietany 18%

puree:

- 2 średnie bataty
- 1 łyżka masła
- sól

surówka:
- kapusta biała
- cebula
- marchewka
- olej rzepakowy
- sól morska

Forma: naczynie żaroodporne

Przygotowanie:
Schab kroję w plastry o grubości 1 cm. Lekko je rozbijam tłuczkiem do mięsa z jednej strony. Przyprawę z opakowania mieszam w 200 ml zimnej wody. Mięso wkładam do woreczka (tego z opakowania przyprawy lub do rękawa do pieczenia) i zalewam sosem. Następnie zamykam specjalnym zamknięciem. Przekładam całość do naczynia żaroodpornego. Wkładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 200 °C
Czas pieczenia: 45 minut

Bataty obieram i kroję na mniejsze kawałki. Gotuję w dobrze osolonej wodzie do miękkości. Trwa to nieco krócej niż przy gotowaniu zwykłych ziemniaków. Odcedzam i dodaję masło. Teraz wystarczy podusić je z pomocą tłuczka do ziemniaków.

Umyte i obrane warzywa trę na tarce lub siekam drobno za pomocą robota kuchennego. Dodaję olej oraz sól do smaku. 

Po upieczeniu mięsa przekładam je z sosem do miski i dodaję śmietanę. Dokładnie mieszam. Tak przygotowany schab podaję na ciepło wraz z ciepłym puree z batatów oraz z surówką. To danie jest proste w wykonaniu i powinno zawsze się udać.

5 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na smaczny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm może i ja kolejnym razem dodam śmietanę do tego sosiku. Nawet owoców tym nie pomyślałam :)
    Zapraszam do mnie goshatestuje.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysłowe danie, mięso wygląda na bardzo soczyste :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam wyglada smakowicie!:)
    Wesolych swiat!:)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)
zBLOGowani.pl