Gdy pojawiają się owoce sezonowe, to powstają u mnie sezonowe desery. Tym razem na ogrodzie moich rodziców obrodziły czereśnie i dodałam ich do waniliowych babeczek. Tak powstały muffiny z czereśniami. To prosty przepis, który zawsze wychodzi. Muffiny ładnie wyrastają i są puszyste.
Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju roślinnego (u mnie tym razem słonecznikowy)
nadzienie:
- wydrylowane świeże czereśnie
Forma: aluminiowa forma do muffinek + papilotki
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki na ciasto mieszam w jednej misce. W drugiej misie mieszam składniki mokre. Wszystko łączę razem za pomocą drewnianej łyżki.
Do foremek wkładam papilotki. Na dno każdej z nich wkładam po dwie czereśnie. Na wierzch nakładam ciasta, dość sporo, tak do 3/4 wysokości. Na wierzch dokładam jeszcze po jednej czereśni.
Wkładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 25 minut
Z tej ilości ciasta wyszło mi 13 muffinek z czereśniami o standardowej wielkości.
dość proste a takie pyszne! ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo proste.
UsuńUwielbiam muffinki :) Mniam...
OdpowiedzUsuńU mnie fanką jest córka.
UsuńMuffinki z czereśniami...hmmm... Muszę kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuń