Sezon porzeczkowy w tym roku nastąpił bardzo szybko. Zebrałam właśnie z ogrodu już wszystkie czarne porzeczki, a dziś zaczęłam też powoli zrywać także porzeczki czerwone. Stąd pomysł na szybkie małe ciasto z porzeczkami. Tak powstało serce/ ciasto maślankowe z czerwoną porzeczką.
Składniki:
ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka maślanki (można użyć kefiru)
owoce:
- około 1 szklanki porzeczki czerwoej
dodatki:
- tłuszcz i mąka do wysmarowania formy
- cukier puder do posypania
Forma: małe serce
Przygotowanie:
Przepis na przygotowanie ciasta znajdziecie tu: Ciasto kefirowe z czereśniami. Blachę smaruję margaryną i obsypuję mąką. Wlewam wymieszane łyżką ciasto. Na wierzch wrzucam równomiernie porzeczki. Wkładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 45 minutPrzed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem, czy się upiekło.
Jeszcze ciepłe ciasto z porzeczkami posypuję cukrem pudrem.
Pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńTakie było ;)
OdpowiedzUsuńpychotka:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCiasta z czerwoną porzeczką są mega pyszne :)
OdpowiedzUsuńTak właśnie uważa moja córka ;)
UsuńCudne☺
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń