W sklepach pojawiło się już mnóstwo elementów świątecznych. Powoli zaczynamy myśleć o prezentach pod choinkę. Warto też pomyśleć co podamy do jedzenia w tym czasie. To czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole to oczywiście ryba. U nas bardzo lubiany jest mintaj w panierce.
Składniki:
- 5 filetów z mintaja - cytryna
panierka:
- 1 jajko- 1 łyżka mleka
- sól, pieprz, suszona bazylia
- bułka tarta
- mąka pszenna
- mąka pszenna
dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Rozgrzewam olej na patelni (u mnie Ambition) i smażę rybę na rumiano z dwóch stron. Wykładam na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu. Podaję na ciepło.
Przygotowanie:
Filety z mintaja skrapiam sokiem z cytryny. Jajko roztrzepuję. Do jajka dodaję mleko oraz przyprawy do smaku. Na jednym talerzu rozsypuję mąkę, a na drugim bułkę tartą. Rybę najpierw obtaczam w mące, następnie maczam w jajku, a na końcu znów obtaczam, ale tym razem w bułce tartej.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.