Chyba nikt nie wyobraża sobie świąt bez ciasta. U mnie królują różne wypieki, ale zawsze lubię zjeść w tym okresie kawałek ciasta z dodatkiem kakao oraz z bakaliami. U mojej mamy zawsze pojawia się pyszny keks. Ja natomiast proponuję tym razem ciasto bez mąki, a za to z dodatkiem kaszy jaglanej. To będzie przepis na ciasto z kaszy jaglanej z prażonymi orzechami włoskimi.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 40 ml oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki kakao naturalnego
- orzechy włoskie
Przygotowanie:
Patelnię podgrzewam na kuchence (u mnie mała patelnia Ambition) i wsypuję tam orzechy włoskie. Prażę je kilka minut co jakiś czas mieszając.
Kaszę jaglaną wraz z mlekiem blenduję na gładką masę. Przekładam do miski i dodaję jajka, olej rzepakowy, cukier brązowy i kakao. Dokładnie mieszam. Na koniec dodaję uprażone orzechy. Przelewam ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika.
Forma: małe serce
Temperatura piekarnika: 170 °C
Czas pieczenia: około 50-60 minut
Ciasto wyjmuję z formy i podaję, gdy ostygnie. Można zaserwować z dodatkiem powideł śliwkowych.
Ciasto wyjmuję z formy i podaję, gdy ostygnie. Można zaserwować z dodatkiem powideł śliwkowych.
Bardzo fajny i smaczny pomysł na ciasto :)
OdpowiedzUsuńSmaczny i zdrowszy dzięki kaszy.
Usuń