Czy wyobrażacie sobie Święta lub Wigilię bez śledzi? Ja nie. To taka tradycja kulinarna, którą wyniosłam z domu rodzinnego. Zawsze u mnie są śledzie w oleju, ale tym razem pokażę Wam też przepis na moje śledzie w śmietanie.
- 1 łyżeczka musztardy (u mnie kremska)
- 1/2 cebuli- 1 łyżeczka cukru
- pieprz czarny świeżo zmielony
Przygotowanie:
Śledzie moczę w zimnej wodzie przez około 2 godziny. Odlewam wodę i kroję je w poprzek na cienkie paski. Przekładam do miski.
Obieram cebulę i kroję ją w kostkę. Obieram też jabłko i ścieram na tarce. Dodaję wszystko do śledzi.
Śmietanę mieszam z musztardą, cukrem i pieprzem. Zalewam nią śledzie z jabłkiem. Wszystko dokładnie mieszam, ewentualnie dodaję więcej cukru lub musztardy. Sałatkę śledziową przechowuję w lodówce.
Podaję ze świeżym pieczywem.
Espumisan Max to wyrób medyczny CE |
Pysznie
OdpowiedzUsuńSkosztowałabym takich śledzików ^^
OdpowiedzUsuń