Pieczone skrzydełka z kurczaka w ziołowej marynacie z miodem i chilli

Gdy nie mam pomysłu na obiad albo nie chce mi się spędzać całego dnia w kuchni, przyrządzam coś na szybko w piekarniku. Wystarczy przygotować aromatyczną marynatę, aby danie nie było jednak pospolite. Tym razem proponuję pieczone skrzydełka z kurczaka w ziołach z dodatkiem chilli.


Składniki:
mięso:
- 6-8 sztuk skrzydełek z kurczaka

marynata:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- zioła (u mnie od Kociołek Smaków): bazylia, majeranek, oregano, estragon

- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- chilli
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka miodu naturalnego

dodatki:
- świeże pieczywo
- konserwowe ogórki

Forma: naczynie żaroodporne

Przygotowanie:
Skrzydełka myję pod bieżącą wodą. Osuszam je za pomocą ręcznika papierowego.

W misce przygotowuję marynatę. Dodaję około 3 łyżek oleju, 1 łyżeczkę płynnego miodu oraz 1 płaską łyżeczkę mielonej słodkiej papryki. Do tego po łyżeczce bazylii, majeranku, oregano oraz odrobina estragonu. Na koniec dodaję 1-2 szczypty chilli. Mieszam wszystko dokładnie. Dodaję do marynaty kurczaka i dokładnie go w niej obtaczam. Zakrywam folią spożywczą i odkładam na pół godziny do lodówki.

Po tym czasie wszystko przekładam do naczynia żaroodpornego i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 20-30 minut do zarumienienia

Tak przygotowanego kurczaka w ziołach podaję na gorąco z dodatkiem świeżego pieczywa oraz z ogórkami konserwowymi. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)
zBLOGowani.pl