Gdy nie mam pomysłu na obiad albo nie chce mi się spędzać całego dnia w kuchni, przyrządzam coś na szybko w piekarniku. Wystarczy przygotować aromatyczną marynatę, aby danie nie było jednak pospolite. Tym razem proponuję pieczone skrzydełka z kurczaka w ziołach z dodatkiem chilli.
Składniki:
mięso:
- 6-8 sztuk skrzydełek z kurczaka
marynata:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- zioła (u mnie od Kociołek Smaków): bazylia, majeranek, oregano, estragon
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- chilli
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
dodatki:
- świeże pieczywo
- konserwowe ogórki
Forma: naczynie żaroodporne
Przygotowanie:
Skrzydełka myję pod bieżącą wodą. Osuszam je za pomocą ręcznika papierowego.
W misce przygotowuję marynatę. Dodaję około 3 łyżek oleju, 1 łyżeczkę płynnego miodu oraz 1 płaską łyżeczkę mielonej słodkiej papryki. Do tego po łyżeczce bazylii, majeranku, oregano oraz odrobina estragonu. Na koniec dodaję 1-2 szczypty chilli. Mieszam wszystko dokładnie. Dodaję do marynaty kurczaka i dokładnie go w niej obtaczam. Zakrywam folią spożywczą i odkładam na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie wszystko przekładam do naczynia żaroodpornego i wkładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 20-30 minut do zarumienienia
Tak przygotowanego kurczaka w ziołach podaję na gorąco z dodatkiem świeżego pieczywa oraz z ogórkami konserwowymi.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.