Smażony pstrąg łososiowy z koprem

Dziś propozycja na sylwestrową kolację w domu. Danie to przyrządziła moja córka z moją niewielką pomocą. Najważniejsza jest tu świeża ryba i chęci do pichcenia, bo sam przepis jest dziecinnie łatwy do wykonania. Nasze danie to smażony pstrąg łososiowy z koprem.

Składniki:
- filet z pstrąga łososiowego
- mąka pszenna
- sól himalajska
- świeży koper
- przyprawa do ryb (u mnie Kociołek Smaków: pieprz biały, gorczyca, kolendra, papryka słodka, kardamon, bazylia, cebula, natka pietruszki, czosnek, sól, cukier)

dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia
- sałatka warzywna (pomidory koktajlowe, rukola, ogórek, cebula, sól)

Przygotowanie:
Filet z pstrąga łososiowego płuczę w wodzie i osuszam ręcznikiem papierowy. Ja podzieliłam go na trzy części. Za pomocą cążek wyjęłam kilka ości, które były w tym filecie.

Z każdej strony solę rybę oraz przyprawiam przyprawą do ryb. Następnie obtaczam filety w mące. 

Smażę pstrąga łososiowego na gorącym oleju do zarumienienia z każdej strony. Wyciągam na ręcznik papierowy. Obsypuję każdy kawałek wcześniej posiekanym koperkiem.

Podaję na ciepło z sałatką warzywną.


Szczęśliwego Nowego Roku 2019!!!


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)