Dziś propozycja na sylwestrową kolację w domu. Danie to przyrządziła moja córka z moją niewielką pomocą. Najważniejsza jest tu świeża ryba i chęci do pichcenia, bo sam przepis jest dziecinnie łatwy do wykonania. Nasze danie to smażony pstrąg łososiowy z koprem.
- filet z pstrąga łososiowego
- mąka pszenna
- sól himalajska
- świeży koper
- przyprawa do ryb (u mnie Kociołek Smaków: pieprz biały, gorczyca, kolendra, papryka słodka, kardamon, bazylia, cebula, natka pietruszki, czosnek, sól, cukier)
dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia
- sałatka warzywna (pomidory koktajlowe, rukola, ogórek, cebula, sól)
Przygotowanie:
Filet z pstrąga łososiowego płuczę w wodzie i osuszam ręcznikiem papierowy. Ja podzieliłam go na trzy części. Za pomocą cążek wyjęłam kilka ości, które były w tym filecie.
Z każdej strony solę rybę oraz przyprawiam przyprawą do ryb. Następnie obtaczam filety w mące.
Smażę pstrąga łososiowego na gorącym oleju do zarumienienia z każdej strony. Wyciągam na ręcznik papierowy. Obsypuję każdy kawałek wcześniej posiekanym koperkiem.
Podaję na ciepło z sałatką warzywną.
Szczęśliwego Nowego Roku 2019!!!
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.