Święta zawsze kojarzą mi się z wypiekami. Oprócz pierniczków, które z córką robimy co roku, zagościły u nas także maślane kruche ciasteczka.
ciasto:
- 2 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 250 g mąki pszennej (u mnie typ 450)
dodatki:
- białko do posmarowania
Foremki: u mnie małe foremki z wyciskanym wzorem
Forma: blacha od piekarnika
Przygotowanie:
Wsypuję do miski mąkę i cukier. Dodaję schłodzone masło, które siekam nożem. Wbijam żółtka i szybko zagniatam ciasto. Gdy zrobi się gładkie, zawijam w folię spożywczą i odkładam do lodówki na około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość około 2 mm. Wycinam różne wzory za pomocą specjalnych foremek i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję każde ciastko białkiem.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 9-10 minut, do lekkiego zarumienienia się
Upieczone ciasteczka maślane studzę na kratce. Przechowuję w szczelnym słoiku.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.