Biszkoptowe ciasto z truskawkami

Najlepiej smakują ciasta z sezonowymi owocami. Obecnie królują truskawki, więc nie mogłam nie zrobić wypieku z tymi owocami. Biszkoptowe ciasto z truskawkami to kolejny prosty deser, choć tym razem pokusiłam się o ubijanie piany z białek.


Składniki:
ciasto:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 1/2 szklanki oleju (u mnie olej rzepakowy)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie

nadzienie:
- świeże truskawki (około 500 g)

dodatki:
- cukier puder do posypania


Forma: u mnie forma w kształcie serca, odpowiada okrągłej formie o średnicy ok. 22 cm


Przygotowanie:

Oddzielam białka od żółtek. Ubijam z białek pianę. Dodaję cukier i miksuję do uzyskania sztywnej piany. Dodaję resztę składników mieszając cały czas drewnianą łyżką. Przekładam ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Truskawki myję i pozbawiam szypułek. Następnie osuszam je ręcznikiem papierowym. Większe kroję na pół, mniejsze pozostawiam w całości. Układam je na cieście wciskając lekko do środka.

Wkładam tortownicę do nagrzanego piekarnika.


Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 45 minut, do suchego patyczka



1 komentarze:

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)