Najlepiej smakują ciasta z sezonowymi owocami. Obecnie królują truskawki, więc nie mogłam nie zrobić wypieku z tymi owocami. Biszkoptowe ciasto z truskawkami to kolejny prosty deser, choć tym razem pokusiłam się o ubijanie piany z białek.
Składniki:
ciasto:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 mały cukier waniliowy
- 1/2 szklanki oleju (u mnie olej rzepakowy)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie
nadzienie:
- świeże truskawki (około 500 g)
dodatki:
- cukier puder do posypania
Forma: u mnie forma w kształcie serca, odpowiada okrągłej formie o średnicy ok. 22 cm
Przygotowanie:
Oddzielam białka od żółtek. Ubijam z białek pianę. Dodaję cukier i miksuję do uzyskania sztywnej piany. Dodaję resztę składników mieszając cały czas drewnianą łyżką. Przekładam ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Truskawki myję i pozbawiam szypułek. Następnie osuszam je ręcznikiem papierowym. Większe kroję na pół, mniejsze pozostawiam w całości. Układam je na cieście wciskając lekko do środka.
Wkładam tortownicę do nagrzanego piekarnika.
Wkładam tortownicę do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 45 minut, do suchego patyczka
Smakuje i to jak!
OdpowiedzUsuń