Szybkie maślankowe ciasto ze śliwkami

Jeden z moich sprawdzonych przepisów na ciasto z owocami zawiera w sobie zamiennie maślankę lub kefir. Tym razem tak powstało maślankowe ciasto ze śliwkami. 

Składniki:
ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
- około 3/4 szklanki maślanki

nadzienie:
- śliwki węgierki

dodatki:
- cukier puder do posypania
- ewentualnie kruszonka

Forma: u mnie forma w kształcie serca, odpowiada okrągłej formie o średnicy ok. 22 cm

Przygotowanie:
Sypkie składniki na ciasto przekładam do miski. Wszystko dokładnie mieszam. Następnie dodaję resztę składników. Mieszam drewnianą łyżką. Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Umyte śliwki przecinam na pół i usuwam z nich pestki. Układam je na cieście brzuszkiem do dołu. Jeśli zrobiliśmy kruszonkę, to teraz obsypujemy nią owoce.

Wstawiam całość do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 40-45 minut
Jeszcze ciepłe ciasto obsypuję cukrem pudrem.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)
zBLOGowani.pl