Jeden z moich sprawdzonych przepisów na ciasto z owocami zawiera w sobie zamiennie maślankę lub kefir. Tym razem tak powstało maślankowe ciasto ze śliwkami.
Składniki:
ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
- około 3/4 szklanki maślanki
nadzienie:
- śliwki węgierki
dodatki:
- cukier puder do posypania
- ewentualnie kruszonka
Forma: u mnie forma w kształcie serca, odpowiada okrągłej formie o średnicy ok. 22 cm
Przygotowanie:
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 40-45 minut
Jeszcze ciepłe ciasto obsypuję cukrem pudrem.
Sypkie składniki na ciasto przekładam do miski. Wszystko dokładnie mieszam. Następnie dodaję resztę składników. Mieszam drewnianą łyżką. Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Umyte śliwki przecinam na pół i usuwam z nich pestki. Układam je na cieście brzuszkiem do dołu. Jeśli zrobiliśmy kruszonkę, to teraz obsypujemy nią owoce.
Wstawiam całość do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: około 40-45 minut
Jeszcze ciepłe ciasto obsypuję cukrem pudrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.