Zanim w moim ogrodzie pojawią się świeże owoce, wykorzystuję w kuchni własne mrożonki. Tym razem do ciasta użyłam mrożonych czerwonych porzeczek. To kolejne ciasto, które zawsze wychodzi i jest proste oraz szybkie w wykonaniu. Puszyste ciasto z owocami to doskonały dodatek do popołudniowej kawy.
Składniki:
- 5 jajek
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka czerwonych porzeczek (lub innych owoców)
dodatki:
- cukier puder do posypania
Forma: u mnie wysoka forma w kształcie serce (odpowiednia będzie kwadratowa forma 24 x 24 )
Przygotowanie:
Jajka wbijam do misy w całości. Miksuję je z dodatkiem cukrów do uzyskania puszystej masy (przez około 5 min). Następnie dodaję rozpuszczone i wystudzone masło. Miksuję cały czas dodając kolejne składniki na ciasto.
Formę wykładam papierem do pieczenia. Przelewam do niej ciasto, a wierzch posypuję owocami. Ja użyłam zamrożonych porzeczek. Następnie wkładam formę do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: około 45 minut (do suchego patyczka)
Ciasto bardzo ładnie rośnie i nie opada. Gotowe ciasto obsypuję cukrem pudrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.