Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi

Clafoutis to francuski deser najczęściej z czereśniami. Ja jednak postanowiłam tym razem przyrządzić to danie w wersji wytrawnej, czyli będzie to Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi.



Składniki:

- 3 duże jajka (u mnie L)

- 1/2 szklanki śmietanki 30%

- 1/2 szklanki mleka 3,2%

- 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki soli

- przyprawy: suszona bazylia, słodka papryka, pieprz

- pomidorki koktajlowe


dodatki:

- oliwa z oliwek do wysmarowania formy



Przygotowanie:

Jajka ubijam mikserem. Dodaję pozostałe składniki oprócz pomidorków. Miksuję dokładnie. 

Formę smaruję oliwą z oliwek. 

Pomidorki koktajlowe myję pod bieżącą wodą i dokładnie osuszam. Układam w formie żaroodpornej. 


Całość zalewam ciastem i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Forma: 

forma żaroodporna


Temperatura piekarnika: 200°C

Czas pieczenia: około 30 minutdo lekkiego zarumienienia


Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika pozostawiam ją na około 10 minut, aby pomidorki trochę ostygły, a całość była bardziej zwarta.

Smacznego.


2 komentarze:

  1. Thanks for tackling complex subjects with grace and insight.

    OdpowiedzUsuń
  2. Your blog has played a pivotal role in shaping my perspectives and values.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)
zBLOGowani.pl