Clafoutis to francuski deser najczęściej z czereśniami. Ja jednak postanowiłam tym razem przyrządzić to danie w wersji wytrawnej, czyli będzie to Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi.
Składniki:
- 3 duże jajka (u mnie L)
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1/2 szklanki mleka 3,2%
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- przyprawy: suszona bazylia, słodka papryka, pieprz
- pomidorki koktajlowe
dodatki:
- oliwa z oliwek do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Jajka ubijam mikserem. Dodaję pozostałe składniki oprócz pomidorków. Miksuję dokładnie.
Formę smaruję oliwą z oliwek.
Pomidorki koktajlowe myję pod bieżącą wodą i dokładnie osuszam. Układam w formie żaroodpornej.
Całość zalewam ciastem i wkładam do nagrzanego piekarnika.
Forma:
forma żaroodporna
Czas pieczenia: około 30 minut, do lekkiego zarumienienia
Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika pozostawiam ją na około 10 minut, aby pomidorki trochę ostygły, a całość była bardziej zwarta.
Smacznego.
Thanks for tackling complex subjects with grace and insight.
OdpowiedzUsuńYour blog has played a pivotal role in shaping my perspectives and values.
OdpowiedzUsuń