Faszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym

Faszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym



Składniki:
- cukinia
- 1 1/2 woreczka ryżu białego
- sos paprykowo-czosnkowy Reypol
- ser żółty (u mnie Edam)
- sól
- zioła suszone (majeranek, bazylia, tymianek)
- mielona słodka papryka 

Forma: naczynie żaroodporne 

Przygotowanie:
Cukinię przecinam w poprzek i wydrążam. W tym czasie gotuję ryż w posolonej wodzie. Ryż mieszam z sosem i tartym serem żółtym. Masę przekładam do cukinii, obsypuję całość ziołami i mieloną papryką. Cukinie wkładam do naczynia żaroodpornego i piekę w nagrzanym piekarniku. Pod koniec pieczenia na wierzch kładę kilka kawałków sera,

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 50 minut

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)