Ciasto drożdżowe ze śliwkami i suszoną żurawiną

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i suszoną żurawiną

Składniki:

ciasto drożdżowe:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 15 dag margaryny
- 10 dag cukru
- 4 żółtka 

dodatki:
- kruszonka (margaryna+cukier+mąka)
- śliwki
- 1-2 garście żurawiny
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm 

Przygotowanie:
Drożdże zasypuję cukrem i odstawiam do rozpuszczenia. Dodaję do miski płynne składniki: rozpuszczona margaryna, mleko, drożdże, żółtka. Wszystko razem wymieszać, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia.

Ciasto dzielę na pół i jedną część wykładam na blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na nim układam połówki śliwek bez pestek. Drugą część ciasta zagniatam z żurawiną. Rozwałkowane nakładam na śliwki.

Przygotowuję kruszonkę i obsypuję nią wierzch ciasta. Odstawiam na kolejne pól godziny i dopiero wtedy całość wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 30 minut

(Źródło przepisu: Izioni Pyszne Smaki + modyfikacje)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)