Wafle z masą orzechową

Wafle z masą orzechową

Składniki:


- paczka wafli suchych okrągłych
- 200g margaryny
- 2/3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- mały cukier waniliowy
- 1 czubata łyżka naturalnego kakao
- 1 1/4 szklanki tartych orzechów włoskich


Przygotowanie: 
Gotuję mleko, margarynę wraz z cukrem i kakao. Gdy się zagotują, dodaję orzechy. Pozostawiam taką masę na małym ogniu na około 10 minut, co jakiś czas mieszam.


Jeszcze ciepłą masą smaruję wafle. Ostatnim nakrywam całość i przygniatam czymś ciężkim. Najlepiej położyć na nim deskę do krojenia, a na to jakiś cięższy garnek. Chowam do lodówki na kilka godzin. Kroję dopiero po schłodzeniu.

Czas chłodzenia w lodówce: kilka godzin




1 komentarze:

  1. jutro zrobie moja córa uwielbia andruty a takiego jeszcze nie robiałam

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)