Sałatka jarzynowa tradycyjnie

Sałatka jarzynowa

Składniki:

- duży ziemniak
- 1/2 pietruszki
- marchew, groszek, kukurydza w zalewie (gotowa mieszanka)
- 1 jajko na twardo
- 1 średni ogórek kwaszony
- jogurt naturalny
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz

dodatki:
- natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
Wyszorowane warzywa gotuję w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzam, studzę i obieram. Następnie przeciskam przez specjalną krajarkę do warzyw. To samo robię z jajkiem. Do miski dodaję pokrojony drobno ogórek oraz odcedzone z zalewy warzywa. Łączę składniki majonezem i jogurtem. Doprawiam solą oraz pieprzem. Przekładam sałatkę do małych miseczek i dekoruję natką pietruszki.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)