Gulasz wieprzowy peperonciono

Gulasz wieprzowy peperonciono

Składniki:

sos: 
- 500g łopatki wieprzowej
- papryka czerwona
- cebula
- puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- pieprz czarny mielony
- mąka pszenna do zagęszczenia sosu

- 1 łyżeczka soli do mięsa Royal Brand (skład: sól, peperonciono, czosnek, rozmaryn, oregano)

dodatki:
- makaron pappardelle (u mnie semolina Czarniecki Makaron)
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Mięso kroję na małe (gulaszowe) kawałki. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję mięso i posypuje solą z dodatkami oraz słodką papryką. Podsmażam z każdej strony na rumiano. Na drugiej patelni smażę cebulę posiekaną w kostkę. Wszystko łączę i dodaję pokrojoną paprykę oraz wodę. Duszę pod przykryciem do miękkości. Dodaję pomidory, pieprz i ewentualnie sól do smaku. Zagęszczam odrobiną mąki i zagotowuję. W międzyczasie gotuję makaron. 
Podaję razem jeszcze ciepłe.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)