Paszteciki nadziewane pieczarkami

Paszteciki nadziewane pieczarkami /grzybowe paszteciki
Składniki:

ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 40g masła
- 1/3 szklanki mleka
- 1 żółtko
- 15g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli

farsz:
- 400g świeżych pieczarek
- 1/2 cebuli średniej
- mielony czarny pieprz
- suszona bazylia
- sól Marsala&Rozmaryn Royal Brand

dodatki:
- 1 białko do wysmarowania ciasta
- olej rzepakowy do smażenia
- sos czosnkowy lub barszcz czerwony do podania

Forma: blacha od piekarnika 

Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzewam, dodaję rozkruszone drożdże oraz cukier. Odkładam na kilka minut.

Do miski dodaje resztę składników i rozpuszczone drożdże. Zagniatam wszystko dokładnie. Ciasto jest lekko klejące. Odstawiam do wyrośnięcia, przykrywam ściereczką. 

Pieczarki oczyszczam i ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroję w drobną kostkę. Dodaję do pieczarek razem z przyprawami. Smażę razem na rozgrzanym oleju do miękkości. Doprawiam ewentualnie do smaku.

Wyrośnięte ciasto dzielę na pół i rozwałkowuję na dwa prostokąty na grubość około 3mm. Na środek wzdłuż całego prostokąta nakładam farsz. Boki smaruję białkiem. Najpierw jeden z nich nakładam na pieczarki, a następnie drugi na zakładkę. Sklejam i lekko przyduszam całość. Smaruję ciasto z wierzchu białkiem i kroję po skosie na mniejsze kawałki. Układam wszystko na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 20-25 minut



Podaję na ciepło z sosem czosnkowym lub tradycyjnie z filiżanką czerwonego barszczu.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam je! Bardzo podobne często szykuje moja babcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe. A do tego kubek barszczu i nic więcej nie trzeba :-)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)