Pierwsze eklerki z bitą śmietaną

Eklerki z bitą śmietaną. Moje pierwsze, więc taką otrzymały nazwę. Przepis okazał się bardzo prosty, także w wykonaniu. I bez proszku do pieczenia, a i tak pięknie wyrosły.

Składniki:
ciasto:
- 1/2 margaryny (125g)
- 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 1 szklanka wody
- 4 jajka

masa:
- śmietanka 30%
- cukier puder do smaku
- śmietan-fix

dodatki:
- cukier puder do posypania

Forma: blacha od piekarnika

Przygotowanie:
W garnczku umieszczam wodę z margaryną, stawiam na ogniu do zagotowania się i całkowitego rozpuszczenia. Zmniejszam ogień i dodaję mąkę. Mieszam aż masa zgęstnieje i odejdzie od brzegów. Następnie ciasto należy całkowicie wystudzić i dopiero wtedy dodaję jajka. Miksuję na gładką masę. Przekładam do rękawa cukierniczego (można użyć szprycy) i wyciskam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formułując podłużne, ale dość cienkie ciastka. Należy zachować między nimi odstępy, bo wyrosną. Można nadać im wzór przy pomocy widelca. Wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 190-200 °C (u mnie 190 °C)
Czas pieczenia: 25 minut


W tym czasie przygotowuję bitą śmietanę. Ubijam śmietanę mikserem wraz cukrem pudrem na gęstą masę. Pod koniec dodaję śmietan-fix. Odkładam masę do lodówki.

Gotowe ciastka przekrawam wzdłuż na pół jeszcze ciepłe, odstawiam do ostygnięcia. Dopiero wtedy przekładam je bitą śmietaną, a wierzch posypuję cukrem pudrem.

Wypiek bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę.
Piekłam razem z:
Prawo do gotowania z pasją
Sama słodycz ze szczyptą chilli
Kulinarna Maniusia
Cook
Eksplozja smaku
Kuchnia u Krysi
Moje wypieki i nie tylko
Moje Małe Czarowanie 
Izioni Pyszne Smaki
Cafe Amaretto

21 komentarze:

  1. No po prostu rewelacja! Już bym zjadła jednegoo..!
    w wolnej chwili zapraszam do siebie ;) http://byc-motylem.blogujaca.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Umrę, jak mi nie przyślesz jednego ;)
    Wyglądają tak pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się, choć córka powiedziała mi, że jej są wszystkie ;)

      Usuń
  3. Wspaniałe eklerki, ja też robiłam po raz pierwszy. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tez robiłam z bitą śmietaną, są najpyszniejsze, dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne eklerki upiekłaś. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie też z bitą śmietaną tyle, że ptysie. Dziękuję za spotkanie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratuluję Agnieszko - pierwsze i wyszły wspaniale. :) Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjne :) uwielbiam ciasto parzone i nie wiem czemu ludzie się jego boją wszak to bardzo proste ciasto, a ten przepis jest chyba najłatwiejszym w świecie tez z niego korzystam choć jak widziałas u mnie ciasto potrafi spłatać figla :) Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierwszy raz ale za to jaki udany :) dziekuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chciałabym umieć robić takie pyszne rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też myślałam, że to wielka filozofia, póki nie spróbowałam. Trudne to są eklerki łabędzie, które zrobiła jedna z współuczestniczek naszej akcji wypiekowej, a nie te moje pierwsze eklerki ;)

      Usuń
  11. Jakiee pyszności!:)
    Klikniesz w linki w nowym poście będę wdzięczna :))

    OdpowiedzUsuń
  12. ja ostatnio robiłam ale TOTALNIE mi nie wyszły ;( opadły

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytałam, że niektórzy zostawiają je na trochę jeszcze w ciepłym piekarniku, może wtedy nie klapną?
      Choć mi wyszły mimo, że wyjęłam od razu.

      Usuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)