Do tych placków wykorzystałam moje ostatnie cukinii, ze względu na mróz zebrałam je jeszcze bardzo małe.
Składniki:
- młode cukinie (ilościowo około pół większej cukinii)- ziemniak
- marchewka
- 1/2 cebuli
- jajko
- mąka pszenna do zagęszczenia
- około 1/2 łyżeczki soli
- pieprz czarny mielony
- suszona bazylia
dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Marchewkę, ziemniaka i cebulę obieram, z cukinii obcinam tylko końcówki. Warzywa ścieram na tarce o drobnych oczkach lub za pomocą robota kuchennego. Dodaję jajka, przyprawy i mąkę (kilka łyżek), by masa nie była zbyt rzadka. Smażę na rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony na rumiano. Odkładam na ręcznik papierowy do odsączenia.
Tego przepisu nie znałam,jest świetny.Ja zawsze kroję cukinię w plasterki,panieruję jak schabowego i zmażę:)
OdpowiedzUsuńJa zawsze sporo cukinii mam w swoim ogrodzie i już prawie wszystko z niej robiłam, włącznie z ciastem, pasztetem i konfiturami ;)
UsuńA w panierce jest pyszna.
Uwielbiam takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńmmm mam akurat cukinie zalegajace w lodowce, moze sie skusze :D
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam te placuszki! :) Zapraszam, melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuń