Eklerki z bitą śmietaną. Moje pierwsze, więc taką otrzymały nazwę. Przepis okazał się bardzo prosty, także w wykonaniu. I bez proszku do pieczenia, a i tak pięknie wyrosły.
Składniki:
ciasto:
- 1/2 margaryny (125g)
- 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 1 szklanka wody
- 4 jajka
masa:
- śmietanka 30%
- cukier puder do smaku
- śmietan-fix
dodatki:
- cukier puder do posypania
Forma: blacha od piekarnika
Przygotowanie:
W garnczku umieszczam wodę z margaryną, stawiam na ogniu do zagotowania się i całkowitego rozpuszczenia. Zmniejszam ogień i dodaję mąkę. Mieszam aż masa zgęstnieje i odejdzie od brzegów. Następnie ciasto należy całkowicie wystudzić i dopiero wtedy dodaję jajka. Miksuję na gładką masę. Przekładam do rękawa cukierniczego (można użyć szprycy) i wyciskam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formułując podłużne, ale dość cienkie ciastka. Należy zachować między nimi odstępy, bo wyrosną. Można nadać im wzór przy pomocy widelca. Wkładam do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: 25 minut
W tym czasie przygotowuję bitą śmietanę. Ubijam śmietanę mikserem wraz cukrem pudrem na gęstą masę. Pod koniec dodaję śmietan-fix. Odkładam masę do lodówki.
Gotowe ciastka przekrawam wzdłuż na pół jeszcze ciepłe, odstawiam do ostygnięcia. Dopiero wtedy przekładam je bitą śmietaną, a wierzch posypuję cukrem pudrem.
Gotowe ciastka przekrawam wzdłuż na pół jeszcze ciepłe, odstawiam do ostygnięcia. Dopiero wtedy przekładam je bitą śmietaną, a wierzch posypuję cukrem pudrem.
Piekłam razem z:
Prawo do gotowania z pasją
Sama słodycz ze szczyptą chilli
Kulinarna Maniusia
Cook
Eksplozja smaku
Kuchnia u Krysi
Moje wypieki i nie tylko
Moje Małe Czarowanie
Izioni Pyszne Smaki
Cafe Amaretto
No po prostu rewelacja! Już bym zjadła jednegoo..!
OdpowiedzUsuńw wolnej chwili zapraszam do siebie ;) http://byc-motylem.blogujaca.pl/
Nawet mi się też podobają.
UsuńCudne!
OdpowiedzUsuńUmrę, jak mi nie przyślesz jednego ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają tak pysznie :)
Częstuj się, choć córka powiedziała mi, że jej są wszystkie ;)
UsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe eklerki, ja też robiłam po raz pierwszy. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńJa tez robiłam z bitą śmietaną, są najpyszniejsze, dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczne eklerki upiekłaś. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńU mnie też z bitą śmietaną tyle, że ptysie. Dziękuję za spotkanie:)
OdpowiedzUsuńGratuluję Agnieszko - pierwsze i wyszły wspaniale. :) Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńDziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne :) uwielbiam ciasto parzone i nie wiem czemu ludzie się jego boją wszak to bardzo proste ciasto, a ten przepis jest chyba najłatwiejszym w świecie tez z niego korzystam choć jak widziałas u mnie ciasto potrafi spłatać figla :) Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńBoją się pierwszego razu :D
UsuńPierwszy raz ale za to jaki udany :) dziekuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńChciałabym umieć robić takie pyszne rzeczy :)
OdpowiedzUsuńJa też myślałam, że to wielka filozofia, póki nie spróbowałam. Trudne to są eklerki łabędzie, które zrobiła jedna z współuczestniczek naszej akcji wypiekowej, a nie te moje pierwsze eklerki ;)
UsuńJakiee pyszności!:)
OdpowiedzUsuńKlikniesz w linki w nowym poście będę wdzięczna :))
ja ostatnio robiłam ale TOTALNIE mi nie wyszły ;( opadły
OdpowiedzUsuńCzytałam, że niektórzy zostawiają je na trochę jeszcze w ciepłym piekarniku, może wtedy nie klapną?
UsuńChoć mi wyszły mimo, że wyjęłam od razu.