Szarlotka jabłkowo-brzoskwiniowa na jesień

Jesień kojarzy mi się w kuchni z jabłkami, a że pogoda sprzyja do wieczornego siedzenia w domu, to warto sobie te chwile umilić domowym wypiekiem. A gdy mam ochotę na szarlotkę, ale mam mało czasu, korzystam z gotowego nadzienia. Tym razem powstała Szarlotka jabłkowo-brzoskwiniowa.

Składniki:

ciasto:

- 1 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 150g margaryny roślinnej
- 1 jajko
- 1/5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżka śmietany 12%

nadzienie:
- 900g jabłka prażone z brzoskwinią Reypol

dodatki:
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
- cukier puder do posypania

Forma: tortownica o średnicy 22cm

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatam w misce. Zawijam w folię i odstawiam na jedną godzinę do lodówki. Dzielę ciasto na dwie części: 1/3 i 2/3 całości. Wałkuję większą część na koło, przekładam do tortownicy formułując też boki. Na to przekładam nadzienie.
Wałkuję resztę ciasta, które nakładam na wierzch, sklejam z bokami. Z odrobiny ciasta można też wyciąć ozdoby, które układam na wierzchu. Nakłuwam widelcem i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 40 minut 

Jeszcze ciepłe oprószam lekko cukrem pudrem.

Jesienne słodkości!http://mocnagrupablogerow.pl/jesienne-wyzwanie-blogowe/





5 komentarze:

  1. Twoje przepisy już nie raz mnie uratowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią bym się poczęstowała. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie próbowałam szarlotki z jabłkami i brzoskwiniami, ciekawe połączenie :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, aż zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)