Makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem

U mnie kolejne proste danie na obiad. Makaron, ale w wersji pełnoziarnistej o ciemnym kolorze. Wybrałam penne rigate, czyli rurki z rowkami. Tak oto powstał Makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem.

Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka posiekanego kopru (u mnie mrożonego)
- sól himalajska, pieprz czarny, suszona: bazylia, oregano, majeranek
- makaron rurki (u mnie Penne Pełne Ziarno Lubella)

dodatki:
- woda do podlania
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Mięso kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem suszonych ziół i świeżo zmielonego pieprzu. Lekko zarumienionego kurczaka odkładam na bok. Kroję pieczarki oraz cebulę w kostkę. Podsmażam razem na oleju także z suszonymi ziołami. Dodaję kurczaka, wodę, sól, posiekany koper i duszę pod przykryciem. Na koniec dodaję śmietankę i doprawiam do smaku.

W między czasie gotuję makaron, max. przez 8 minut od zagotowania się w lekko osolonej wodzie. Odcedzam (nie przelewam wodą) i dodaję go do sosu. Mieszam, aby rurki się nim obkleiły. Podaję na ciepło.

Można też całość posypać startym żółtym serem.

2 komentarze:

  1. bardzo dawno nie jadłam makaronu...jakoś mało go w mojej kuchni :) zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na obiad, lubimy dania z makaronem :))

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)