Babka cytrynowa

Na Wielkanoc świetnie komponuje się babka, u mnie będzie to babka cytrynowa na oleju. Z cytrynowym lukrem i delikatną dekoracją będzie się ładnie prezentować na wielkanocnym stole.

Składniki:
ciasto:
- 200g mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 110g oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki cukru
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka

dekoracja:
lukier:
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier puder

- posypka perełki

Forma: silikonowa forma na dużą babkę

Przygotowanie:
Jaja (razem żółtka i białka) ubijam z cukrem przez około 5 minut. Dalej dodaję olej, sok z cytryny, skórkę startą z cytryny i znów miksuję. Dodaję resztę składników i miksuję na gładką masę. Całość przelewam do formy i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika180 °C
Czas pieczenia: 40 minut (do suchego patyczka)

Wyciągam z formy babkę jeszcze ciepłą. Robię lukier i dekoruję nim wystudzoną babę cytrynową. Układam na wierzchu dodatkowo perełki cukrowe. 


Kroję dopiero, gdy lukier zastygnie.
Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

5 komentarze:

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)