Na Wielkanoc świetnie komponuje się babka, u mnie będzie to babka cytrynowa na oleju. Z cytrynowym lukrem i delikatną dekoracją będzie się ładnie prezentować na wielkanocnym stole.
Składniki:
ciasto:
- 200g mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 110g oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki cukru
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 110g oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki cukru
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
dekoracja:
lukier:
- 1 łyżka soku z cytryny- cukier puder
- posypka perełki
Przygotowanie:
Jaja (razem żółtka i białka) ubijam z cukrem przez około 5 minut. Dalej dodaję olej, sok z cytryny, skórkę startą z cytryny i znów miksuję. Dodaję resztę składników i miksuję na gładką masę. Całość przelewam do formy i wkładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: 40 minut (do suchego patyczka)
Wyciągam z formy babkę jeszcze ciepłą. Robię lukier i dekoruję nim wystudzoną babę cytrynową. Układam na wierzchu dodatkowo perełki cukrowe.
Czas pieczenia: 40 minut (do suchego patyczka)
Wyciągam z formy babkę jeszcze ciepłą. Robię lukier i dekoruję nim wystudzoną babę cytrynową. Układam na wierzchu dodatkowo perełki cukrowe.
Bardzo apetyczna babka :) Lubię ciasta cytrynowe :)
OdpowiedzUsuńidealna nie tylko na Wielkanoc
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ☺
OdpowiedzUsuńuwielbiam babki, do teraz kupuje często bez okazji i się zajadam <3
OdpowiedzUsuńhttp://wooho11.blogspot.com/ - Zapraszam na nowy wpis <3
Smak pamiętam z domu babci ;)
OdpowiedzUsuń