Nie zawsze mamy możliwość zrobienia grilla. Czasem nie sprzyja nam pogoda, czasem nie ma gdzie lub wydaje się nam całość bardzo pracochłonna. Dlatego dziś propozycja na danie, które często gości na ogrodowych przyjęciach, ale będzie wykonane w prosty sposób w domowej kuchni: Szaszłyki smażone na patelni z ziemniaczkami.
Składniki:
szaszłyki:
- filet z kurczaka
- papryka czerwona
- kilka średnich pieczarek
- cebula
- przyprawa do szaszłyków
- olej rzepakowy
ziemniaczki:
- ziemniaki
- włoskie zioła (rozmaryn, tymianek, cząber, bazylia, estragon)
- mielona słodka papryka
- sól himalajska, pieprz (świeżo zmielone)
- ząbek czosnku
dodatki:
- pasta warzywna z nutą czosnku niedźwiedziego Rolnik (m.in.: brokuły, szpinak, cukinia)
- pasta warzywna o smaku grillowanego kurczaka Rolnik (m.in.: marchew, seler, cebula, soczewica)
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka kroję w kostkę, oczyszczone pieczarki przekrawam na pół, paprykę tnę w dużą kostkę, a cebulę w duże piórka. Wszystkie składniki przekładam do miski. Dodaję łyżeczkę oleju oraz przyprawę do szaszłyków. Wszystko dokładnie mieszam i nadziewam na zmianę na patyczki od szaszłyków.
Na patelni rozgrzewam olej i układam szaszłyki tak, aby przywierały całe do patelni. Smażę z obu stron na rumiano. Odkładam je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie na pół twardo. Kroję je w cienkie plastry. Dodaję posiekany ząbek czosnku oraz zioła włoskie, pieprz, sól. Delikatnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej, do którego dodaję mieloną paprykę. Smażę ziemniaki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.
Na talerzu układam szaszłyk, ziemniaczki oraz pasty warzywne, które posłużą jako dip do całego dania.
szaszłyków z patelni jeszcze nie jadłam :) Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńmniammmm jaka uczta :)
OdpowiedzUsuńtaki mięsny obiad to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń