Naleśniki to potrawa, którą można podawać na słodko, ale także na słono. Tym razem u mnie wersja naleśników wykwintnych, ale także wegetariańskich: Naleśniki z mozzarellą i pastą brokułowo-szpinakową z nutą czosnku niedźwiedziego.
Składniki:
ciasto na naleśniki:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju
nadzienie:
- ser mozzarella
- pasta warzywna z nutą czosnku niedźwiedziego Rolnik (brokuły, szpinak, cukinia)
dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia
- suszona bazylia do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe przekładamy do miski i miksujemy. Jest ono rzadkie.
Rozgrzewam patelnię, przesmarowuję ją lekko olejem. Smażymy naleśniki z obu stron ma lekko rumiany kolor. Z tej ilości ciasta wychodzi ich koło 7 sztuk.
Jeszcze ciepły naleśnik smaruję pastą brokułową. Na niej układam kawałki mozzarelli.
Zaginam przeciwległe boki na około 1 cm. Następnie zwijam. Tak przygotowane naleśniki podsmażam z obu stron na rumiano na patelni z rozgrzanym olejem.
Gotowe posypuję odrobiną bazylii. Podaję naleśniki na ciepło.
Wyglądają bardzo apetycznie :) Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńWIDZE CIASTO JAK NA KROKIETY FAJNIE:) takiego smaku jeszcze nie probowalam:)fajny przepis:)
OdpowiedzUsuń