Jeśli mamy ochotę na jakiś ciekawy deser do kawki, to czasem wystarczy nam zwykły czekoladowy wafelek, z którego można wyczarować Trufle wafelkowo-serowe.
Składniki:
1 wafelek Lusette smak Cappuccino
około 100-150g twarogu półtłustego
około 2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżeczka dżemu truskawkowe
cukier puder do dosłodzenia
dodatki
do dekoracji różne posypki
Przygotowanie:
Wafelek skruszam. Wszystkie składniki (bez cukru pudru) przekładam do blendera i robię z nich gładką masę. Teraz próbuję i opcjonalnie dodaję cukier puder, aby całość dosłodzić. Jeszcze raz blenduję.
Z tak powstałej masy robię małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczam każdą z nich w posypce. U mnie były to posypka arachidowa prażona, maczek smak truskawkowy i minigroszki czekoladowe.
Odstawiam trufle do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie są gotowe do podania. Świetnie będą smakować z cappuccino.
Mniam☺
OdpowiedzUsuńCiekawe trufelki. Nie robiłam nigdy takich.
OdpowiedzUsuńJakoś nie przepadam za truflami
OdpowiedzUsuńAleż one piękne! :)
OdpowiedzUsuń