Zdarza się Wam ugotować rosół, a potem wyjść z domu i zjeść na mieście z całą rodziną? U mnie tak. czasem spontaniczny wypad powoduje, że obiad zostaje w domu nietknięty. I co zrobić teraz z tego rosołu? Szkoda by się zmarnował. U mnie czasem powstaje z niego Drobiowa galareta z rosołu.
Składniki:
1,5 litra świeżo ugotowanego rosołu
2-3 ugotowane marchewki z rosołu
4 udka z kurczaka ugotowane w rosole
2 jajka ugotowane na twardo
5 łyżek żelatyny + 1 łyżka żelatyny z przyprawami
opcjonalnie groszek konserwowy
Przygotowanie:
Z rosołu wyjmuję mięso oraz warzywa. Przecedzam go przez sitko. Do gorącego wywaru dodaję żelatynę, mieszam do całkowitego rozpuszczenia.
Pysznie, warto wszystko wykorzystać :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ☺
OdpowiedzUsuńRosół oraz inne wywary i zupy dobrze ugotować na przefiltrowanej wodzie. Mamy filtr, który pozytywnie wpłynął na smak naszych potraw. Woda z niego też podnosi odporność, woda z redox fitaqua, wzmacnia odporność organizmu.
OdpowiedzUsuńJa nie mówię, że filtry do wody są złe, ale nie lubię takich pseudo reklam w komentarzach na moim blogu. I pisania bajek o odporności...
Usuń