Ciasto maślankowe z czerwoną porzeczką

Sezon porzeczkowy w tym roku nastąpił bardzo szybko. Zebrałam właśnie z ogrodu już wszystkie czarne porzeczki, a dziś zaczęłam też powoli zrywać także porzeczki czerwone. Stąd pomysł na szybkie małe ciasto z porzeczkami. Tak powstało serce/ ciasto maślankowe z czerwoną porzeczką.


Składniki:

ciasto: 
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru 
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1 jajko 
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka maślanki (można użyć kefiru)

owoce:  
- około 1 szklanki porzeczki czerwoej

dodatki:
- tłuszcz i mąka do wysmarowania formy
- cukier puder do posypania

Forma: małe serce

Przygotowanie: 
Przepis na przygotowanie ciasta znajdziecie tu: Ciasto kefirowe z czereśniami. Blachę smaruję margaryną i obsypuję mąką. Wlewam wymieszane łyżką ciasto. Na wierzch wrzucam równomiernie porzeczki. Wkładam do nagrzanego piekarnika.


Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 45 minut

Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem, czy się upiekło.
Jeszcze ciepłe ciasto z porzeczkami posypuję cukrem pudrem.

8 komentarze:

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)