Ciasto jabłkowe na Święta

W świątecznym menu nie może zabraknąć przepisów z jabłkami. Domowe ciasto z tymi owocami kojarzy mi się z dzieciństwem i tradycjami. Pachnąca szarlotka stwarza wspaniały świąteczny nastrój. Moja propozycja tym razem to Ciasto jabłkowe z połówek jabłek.



Składniki:
ciasto: 
- 80dag mąki pszennej 
- 420g margaryny (u mnie roślinna)

- 2 łyżka śmietany 18%
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 szklanki cukru pudru
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 

nadzienie:
- 7 i 1/2 jabłka
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki bułki tartej 


dodatki:
- cukier puder do posypania


Forma:duża blacha prostokątna 24 x 40 cm

Przygotowanie:
Zaczynam od jabłek, które najpierw myję. Następnie je obieram i wydrążam środki. Tak przygotowane jabłka kroję na pół. Powinny być wszystkie jednakowej wielkości.

Do bardzo dużej miski (lub na stolnicę) przekładam wszystkie składniki na ciasto. Dokładnie zagniatam.

Tak przygotowane ciasto dzielę na dwie części. Jedna z nich musi być nieco większa od drugiej. Od niej zaczynam wałkowanie. Musi powstać prostokąt szerszy nisz nasza forma do pieczenia. Tak około 1-2 cm w każdą stronę, aby z nich utworzyć boki ciasta. Gotowy prostokąt przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pierwszą część ciasta obsypuję cienką warstwą bułki tartej. Na to układam równo jabłka wydrążeniem do środka. Kładę je po trzy robiąc odstęp między rzędami. Pomiędzy nie wsypuję brązowy cukier.

Wałkuję drugą część ciasta. Wycinam równy prostokąt i kładę na wierzch tworząc falę. Sklejam dokładnie boki Z reszty ciasta wycinam ozdobne kształty, u mnie serduszka i przyklejam wzdłuż łączenia. Całość nakłuwam widelcem.

Wkładam ciasto do nagrzanego piekarnika.


Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 50 minut


Espumisan Max to wyrób medyczny CE
Jeszcze ciepłe ciasto obsypuję cukrem pudrem.


Świąteczne tradycje


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)
zBLOGowani.pl