W trakcie sezonu cukiniowego nie może u mnie zabraknąć dań z tym warzywem. Są to m.in. placki z cukinii, a dziś dokładnie to placki cukiniowo-ziemniaczane.
Składniki:
- jedna średnia cukinia
- 3 średnie młode ziemniaki
- 1 mała marchewka
- 1/2 cebuli białej
- 1/4 cebuli czerwonej
- 1 jajko
- mąka pszenna (około 1 szklanki)
- 1 płaska łyżeczka soli
- majeranek, czarny pieprz
dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia
- twaróg biały i śmietana do podania
Przygotowanie:
Warzywa ścieram na tarce o średnich oczkach. Ja tym razem wspomogłam się robotem kuchennym. Dodaję resztę składników i dokładnie mieszam ciasto. Mąki dodaję tyle, aby ciasto nie było za rzadkie.
Na patelni rozgrzewam olej. Za pomocą łyżki nakładam ciasto na patelnię i rozsmarowuję tworząc zgrabne placki. Smażę z obu stron na rumiano. Gotowe przekładam na ręcznik papierowy.
Podaję tym razem z półtłustym twarogiem i śmietaną. Do tego świeże ogóreczki także z mojej działki.
Wyglądają niesamowicie. Proszę o jednego placuszka :)
OdpowiedzUsuńZ marchewką jeszcze nie robiłam, na pewno wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńme gusta smakowe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placki :) czasem dorzucam jeszcze marchew czy pieczarki.
OdpowiedzUsuńNo i wiem, co jutro robię na obiad :) Pycha!
OdpowiedzUsuń