Patisony w panierce

Patisony w panierce

Składniki:
- 1 młody patison
- 1 jajko
- sól, pieprz
- suszona bazylia
- bułka tarta

dodatki:
- olej rzepakowy Rapso do smażenia

Przygotowanie:
Myję patisona i dzielę go na cztery części. Wydrążam gniazdo nasienne, najlepiej za pomocą łyżki. Kroję patisona na mniejsze podłużne kawałki grubości około  0,5-1,0cm.

Jajko roztrzepuję z przyprawami. Patisony maczam w jajku, a następnie obtaczam w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron. U mnie jest to olej rzepakowy Rapso. Rumiane przekładam na ręcznik papierowy.

Podaję na ciepło jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.




1 komentarze:

  1. uwielbiam arabską kawę różaną,więc i te roladki z nutką róż bym chętnie spróbowała ..mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)