Roladki nadziewane marmoladą różaną

Roladki nadziewane marmoladą różaną

Składniki:

ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 100g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2-3 krople aromatu waniliowego
- około 200g twarogu półtłustego
- 1-2 żółtka

masa:
- marmolada różana

dodatki:
- cukier puder do posypania

Forma: blacha od piekarnika 

Przygotowanie:
Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto. Siekam je nożem, a następnie wyrabiam dokładnie ręką. Odrywam kawałek ciasta i wałkuję na stolnicy coś na kształt prostokąta o grubości 2-3mm. Dzielę go na paski. Każdy z nich smaruję marmoladą i zwijam w kształt roladki, bez dociskania. To samo robię z resztą ciasta.

Gotowe roladki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. 

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 25-30 minut


Jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem.

(Źródło przepisu: Sio Smutki + modyfikacje)

6 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Chyba zdjęcie się udało i porcelana przydała ;)

      Usuń
  2. Pysznie wygadają i zapewne tak samo smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba do tej pory najlepszy przepis na tego typu deser, czyli na "ciasteczka twarogowe z nadzieniem".

      Usuń
  3. Mmmm :D Zrobię! Ale z powidłem, bo mam jeszcze parę słoików z tamtego roku

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wyglądają , muszę wypróbować :)
    http://www.khatstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)