Wafle z masą czekoladową

Wafle to możliwość zrobienia szybkiego i łatwego deseru. Pisałam już Wam o Waflach z masą orzechową, które uwielbia mój mąż. Dziś wersja bardziej klasyczna, czyli Wafle z masą czekoladową/ Wafle z masą kakaową.




Składniki:
paczka okrągłych wafli

masa czekoladowa:
250g margaryny
3/4 szklanki cukru
4 łyżki kakao
3 łyżki kaszy manny

dodatkowo:
powidła śliwkowe
posypka arachidowa prażona Decorada Delecta
1 tabliczka gorzkiej czekolady


Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczam w garnku na małym gazie. Dodaję cukier i mieszam do rozpuszczenia się. Następnie wsypuję kakao. Gdy masa jest jednolita dodaję kaszę mannę i mieszam do zgęstnienia. Tak przygotowaną masę odstawiam do ostygnięcia. 

Jeszcze ciepłą masą smaruję poszczególne wafle. Na jeden wafel po środku nakładam powidła śliwkowe. Całość zawijam w folię i umieszczam w lodówce na minimum 1-2 godziny. Przygniatam czymś dość ciężkim.

Schłodzone wafle smaruję rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Wierzch obsypuję arachidową posypką.


2 komentarze:

  1. Super takie wafle :)
    Akurat gdy przychodzi ochota na małe co nie co :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka, wypróbowałam przepis i polecam :-)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie :http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)