Kurczak Tikka Masala

Kurczak Tikka Masala

Składniki: 


mięso:
 - podwójny filet z kurczaka

marynata:
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala

sos:
- pomidory bez skórki w puszce
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 5 łyżek śmietanki kremówki (30%)

dodatki
- 2 łyżki masła do smażenia
- ryż biały

Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty łączę ze sobą i dodaję do niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Odstawiam do lodówki na minimum 30 minut. 

Po tym czasie podsmażam mięso na rumiano. Na czystej patelni rozpuszczam masło, na którym podsmażam przez około minuty posiekany czosnek wraz z wszystkimi przyprawami bez soli. Dalej dodaję pomidory w puszce, ocet, cukier, sól i duszę pod przykryciem przez 10 minut. Wtedy dodaję mięso i na małym ogniu gotuję jeszcze kolejne 10 minut. Na koniec dodaję śmietankę.

Podaję z ugotowanym ryżem.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)