Składniki:
ciasto:
- 50g margaryny
- 1 1/2 łyżki miodu gryczanego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
dodatkowo:
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1 łyżeczka kakao
do ozdoby:
- lukier (sok z cytryny, cukier puder )
- cukrowa kolorowa posypka do dekoracji
Forma: blacha od piekarnika
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczam margarynę razem z miodem. Odstawiam do ostudzenia. Do miski wsypuję wszystkie sypkie składniki na ciasto i mieszam. Dodaję śmietanę, jajko i margarynę z miodem. Dokładnie zagniatam. Ciasto dzielę na trzy równe części.
Do każdej z nich dodaję odpowiednie inny dodatek: cynamon, imbir, kakao. Każdą część zagniatam osobno. Wałkuję każdy placek na grubość 0,5 cm i wycinam okrągłe ciasteczka. Układam na blasze wyłożone papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 10 minut
Ostudzone już ciasteczka ozdabiam lukrem i posypuję kolorową posypką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.