Składniki:
mięso:
- podwójny filet z kurczaka
marynata:
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
sos:
- pomidory bez skórki w puszce
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 5 łyżek śmietanki kremówki (30%)
dodatki
- 2 łyżki masła do smażenia
- ryż biały
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty łączę ze sobą i dodaję do niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Odstawiam do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie podsmażam mięso na rumiano. Na czystej patelni rozpuszczam masło, na którym podsmażam przez około minuty posiekany czosnek wraz z wszystkimi przyprawami bez soli. Dalej dodaję pomidory w puszce, ocet, cukier, sól i duszę pod przykryciem przez 10 minut. Wtedy dodaję mięso i na małym ogniu gotuję jeszcze kolejne 10 minut. Na koniec dodaję śmietankę.
Podaję z ugotowanym ryżem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.