Składniki:
ciasto:
- 2 1/3 szklanki mąki pszennej
- 25 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 czubate łyżki kakao
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
- 7 sztuk po 150g
- 10 dag masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 białek
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag rodzynek (u mnie melelaye)
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
dodatki:
- tłuszcz i mąka do wysmarowania formy
Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników z listy pierwszej zagniatam ciasto. Dzielę je na dwie części, obwijam folią i odkładam do lodówki na 2 godziny.
Masło rozpuszczam i już ochłodzone łączę z żółtkami oraz cukrem. Serki waniliowe łączę z masą jajeczną, mąkami oraz wiórkami kokosowymi. Dokładnie mieszam wszystko łyżką. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z resztą masy. Na koniec dodaję rodzynki.
Na blachę posmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką ścieram połowę ciasta (na tarce o dużych oczkach). Na to równo rozprowadzam masę serową. Na wierzch ścieram resztę ciasta. Wkładam blachę do nagrzanego piekarnika.
Można ewentualnie posypać cukrem pudrem.
(Źródło przepisu: płyta CD „Smaki i smaczki”)
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.