Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- masa makowa z puszki
- orzechy włoskie
- orzechy laskowe
- plastry kandyzowane pomarańczy (6 sztuk)
- rodzynki melelaye
Forma: blacha z piekarnika
Przygotowanie:
Masę makową mieszam z orzechami i rodzynkami. Ciasto francuskie rozkładam na blasze na papierze do pieczenia. 1/3
ciasta z lewej i 1/3 z prawej nacinam w poprzek na 1cm paseczki. Na środku rozkładam plastry pomarańczy. Na to nakładam masę makową.
Ciasto sklejam na zakładkę i wkładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 30 minut (aż się ładnie zarumieni)
Wlasnie szukam jakiegos prostego przepisu na makowiec ,kupilam puszke maku jeszcze poszukam ciasta francuskiego i makowiec jak sie patrzy ,nigdy jeszcze nie pieklam nic z ciasta francuskiego,podoba mi sie ten przepis
OdpowiedzUsuń