Składniki:
- 2 białka
- 200g cukru pudru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200g tartych migdałów BackMit
dodatki:
- cukier puder do obtaczania
- powidła śliwkowe
Forma: blacha od piekarnika
Przygotowanie:
Białka ubijam na sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Do miski dodaję mąkę oraz starte migdały i dokładnie mieszam łyżką. Z tak otrzymanej masy formułuje płaskie okrągłe ciastka, które obtaczam w cukrze pudrze. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku robię niewielki otwór na środku, do którego nakładam odrobinę powideł. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 10 minut
Ciasto bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę.
Piekłam razem z:
Różowa kuchnia
Sama słodycz u Asi
Moje wypieki i Nie Tylko
Kulinarna Maniusia
Izioni Pyszne Smaki
kocurkowakuchniababuni3
Moje domowe kucharzenie
Eksplozja Smaku
Cafe Amaretto
Lili w kuchni
Grunt to przepis
Agnieszka Rec
Lidia Wesolowska
Angelisiak bloguje
Uwielbiam połączenie migdałów ze śliwkami, więc to ciastka idealne dla mnie. :)
OdpowiedzUsuńmigdałowe ciasteczka, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńMniam pyszne, dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńMigdały i śliwki to doskonałe połączenie:)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne wypiekanie, frajdę miałam ogromną! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasteczka. :) Dziękuję za wspólne pieczenie. :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńŚwietne!
OdpowiedzUsuńPS. też piekłam w tej akcji ;)
Ta akcja ze wspólnym pieczeniem jest super, tylko czasem czasu mi brakuje albo składników.
UsuńZjadłbym takie :)
OdpowiedzUsuńZjadłbym takie :)
OdpowiedzUsuń