Naleśniki z twarogiem z dodatkiem skórek i owoców kandyzowanych

Naleśniki z twarogiem z dodatkiem skórek i owoców kandyzowanych

Składniki:
ciasto na naleśniki:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli

masa twarogowa:
- twaróg półtłusty
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru pudru (ilość zależy od kwaśności sera)
- 1 cukier waniliowy
- śmietana (jeśli masa jest za gęsta) 

dodatki:
- mieszanka skórek i owoców kandyzowanych (u mnie mieszanka skórek Naturlich GoldPack: skórka pomarańczowa, skórka cytryny, papaja, skórka owoców cedru)

- olej do smażenia

Przygotowanie:
Jajka ubijam ze szczyptą soli. Dalej dodaję resztę składników na ciasto ciągle miksując. Patelnię smaruję olejem i stawiam na gazie. Na rozgrzaną wlewam ciasto i smażę naleśniki niezbyt długo z obu stron.

W między czasie przygotowuję masę twarogową mieszając ze sobą wszystkie składniki. Cukru dodaję zależnie od tego jak słodki jest twaróg. W przypadki twardego i zbitego dodaję też śmietanę. 

Na jeszcze ciepłe naleśniki nakładam gotową masę i ją rozsmarowuję. Na wierzchu umieszczam skórki owoców. Najlepiej wybrać mieszankę skórek, bo różnokolorowe będą dobrze wyglądać po przekrojeniu naleśnika.


Zaginam dwa przeciwległe boki naleśników do środka na około 2 cm, a następnie zwijam naleśnik zaczynając od boku trzeciego. Tak przygotowane naleśniki smażę na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)