Składniki:
ciasto:
- 166g mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 66g margaryny roślinnej
- 83g śmietana 18%
- cukier waniliowy 8g
- 1 łyżeczka cukru
śmietana orzechowa:
- 165ml śmietanki 30%
- 2 łyżki tartych orzechów włoskich (u mnie Backmit)
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 10g śmietana-żel (u mnie to było pół opakowania)
dodatki:
- cukier do obtaczania
Przygotowanie:
Korzystając pierwszy raz z przepisu, rurki zrobiłam z 1/3 ilości, dlatego takie dziwne wagi są podane w składnikach. A odkąd u mnie w domu jest waga kuchenna, nie jest to już dla mnie żaden problem. A więc wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski, margarynę siekam nożem, następnie dokładnie rozrabiam ręką. Gotowe ciasto najlepiej odłożyć do lodówki na 2 godziny. Następnie już schłodzone wałkuję, biorąc małe kawałki ciasta, na grubość około 3mm i tnę na paski o szerokości 1,5cm. Taki pasek nawijam na przygotowane foremki-rurki. Ja używam zrobionych samodzielnie z foli aluminiowej, które nie trzeba wcześniej niczym smarować. Gotową rurkę obtaczam w cukrze i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 170 °C
Czas pieczenia: 20 minut
W między czasie przygotowuję śmietanę. Do miski wlewam śmietankę dodaję śmietanę-żel oraz cukier puder. Miksuję do chwili osiągnięcia gęstej śmietany. Dodaję tarte orzechy i miksuję jeszcze chwileczkę. Gotową masę odkładam do lodówki.
Wyjmuję upieczone rurki i pozostawiam do ostygnięcia. Gdy są jeszcze ciepłe, ściągam z foremek. A gdy ostygną całkowicie, to nadziewam rurki gotową bitą śmietaną. Ja użyłam do tego specjalnego trójkątnego woreczka. I gotowe.
Wypiek bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę.Piekłam razem z:
Agnieszka Rec
ekspolozjasmaku.es
Różowa Kuchnia
Marzena Szkodzińska
Moje domowe kucharzenie
Moje Wypieki i Nie Tylko
Izioni Pyszne Smaki
(Źródło przepisu na ciasto: Różowa Kuchnia)
Wspaniałe są te rurki i krem ciekawy :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Marzenką - bardzo ciekawy pomysł na krem. :) Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńJa myślę, że przy tak pysznych rureczkach nie ma potrzeby robić mniejszej porcji😊 pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie
OdpowiedzUsuńRurki wyszły doskonałe . Dziękuję za wspólne pieczenie .
OdpowiedzUsuń