Rurki ze śmietaną z nutą orzecha włoskiego

Rurki ze śmietaną z nutą orzecha włoskiego

Składniki:
ciasto:
- 166g mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 66g margaryny roślinnej
- 83g śmietana 18%
- cukier waniliowy 8g
- 1 łyżeczka cukru 

śmietana orzechowa:
- 165ml śmietanki 30%
- 2 łyżki tartych orzechów włoskich (u mnie Backmit)
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 10g śmietana-żel (u mnie to było pół opakowania)

dodatki:
- cukier do obtaczania

Przygotowanie:
Korzystając pierwszy raz z przepisu, rurki zrobiłam z 1/3 ilości, dlatego takie dziwne wagi są podane w składnikach. A odkąd u mnie w domu jest waga kuchenna, nie jest to już dla mnie żaden problem. A więc wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski, margarynę siekam nożem, następnie dokładnie rozrabiam ręką. Gotowe ciasto najlepiej odłożyć do lodówki na 2 godziny. Następnie już schłodzone wałkuję, biorąc małe kawałki ciasta, na grubość około 3mm i tnę na paski o szerokości 1,5cm. Taki pasek nawijam na przygotowane foremki-rurki. Ja używam zrobionych samodzielnie z foli aluminiowej, które nie trzeba wcześniej niczym smarować. Gotową rurkę obtaczam w cukrze i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 170 °C
Czas pieczenia: 20 minut

W między czasie przygotowuję śmietanę. Do miski wlewam śmietankę dodaję śmietanę-żel oraz cukier puder. Miksuję do chwili osiągnięcia gęstej śmietany. Dodaję tarte orzechy i miksuję jeszcze chwileczkę. Gotową masę odkładam do lodówki.
Wyjmuję upieczone rurki i pozostawiam do ostygnięcia. Gdy są jeszcze ciepłe, ściągam z foremek. A gdy ostygną całkowicie, to nadziewam rurki gotową bitą śmietaną. Ja użyłam do tego specjalnego trójkątnego woreczka. I gotowe.


Wypiek bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę.
Piekłam razem z:
Agnieszka Rec
ekspolozjasmaku.es
Różowa Kuchnia
Marzena Szkodzińska
Moje domowe kucharzenie
Moje Wypieki i Nie Tylko
Izioni Pyszne Smaki

(Źródło przepisu na ciasto: Różowa Kuchnia)

4 komentarze:

  1. Wspaniałe są te rurki i krem ciekawy :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z Marzenką - bardzo ciekawy pomysł na krem. :) Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja myślę, że przy tak pysznych rureczkach nie ma potrzeby robić mniejszej porcji😊 pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie

    OdpowiedzUsuń
  4. Rurki wyszły doskonałe . Dziękuję za wspólne pieczenie .

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)
zBLOGowani.pl