Ciasto z czerwonymi porzeczkami

Porzeczek w moim ogrodzie nie brakuje, dlatego dziś przepis na szybkie biszkoptowe ciasto z tymi właśnie owocami. Jeśli lubicie ciasta z wiśniami o kwaśnym posmaku to Ciasto z czerwonymi porzeczkami również powinno Wam zasmakować.


Składniki:
- 4 jajka 
- 250g margaryny
- 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 mały cukier waniliowy
-  około 2 szklanki czerwonej porzeczki 

Forma: duża blacha prostokątna 24 x 40 cm 

Przygotowanie:

Porzeczki myję i oczyszczam z lisków i gałązek. Odkładam do przesuszenia. Obsypuję je mąką odebraną z przepisowych dwóch szklanek (tak około 1 łyżka).

Margarynę rozpuszczam na małym ogniu i odstawiam do ostudzenia. Jajka ubijam z cukrami aż zbieleją. Dodaję stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksuję. Na końcu wlewam tłuszcz. Miksuję do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wlewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układam równomiernie porzeczki bez dociskania. Wkładam całość do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 30 minut (do suchego patyczka)

Dobrze smakuje także wersja z czarną porzeczką: Biszkoptowe ciasto z porzeczkami.

Źródło przepisu: reanja

1 komentarze:

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)