Składniki:
- płatki orkiszowe błyskawiczne
- orzechy włoskie
- mieszanka: żurawina, orzechy nerkowca i arachidowe, migdały
- rodzynki Jumbo (kwaskowate)
- suszone śliwki
- suszona skórka pomarańczowa (u mnie od Skworcu)
- 3 jajka
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub 3 krople aromatu waniliowego)
- około 1 szklanki mleka
Forma: mała keksówka 25 cm
Płatki orkiszowe wraz ze skórką pomarańczową moczę w mleku około 15-20 minut. Bakalie i orzechy kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do jednej miski. Dodaję tam odsączone płatki ze skórka pomarańczową oraz jaja. Dolewam miód i wsypuję łyżeczkę cukru waniliowego. Dokładnie wszystko mieszam. Małą keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelewam całą masę, jest dość płynna.
Temperatura piekarnika: 170 °C
Czas pieczenia: około 25 minut
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.