Składniki:
- 200g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1 garść rodzynek i żurawiny
Forma: blacha z piekarnika
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1 garść rodzynek i żurawiny
Forma: blacha z piekarnika
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram z cukrem. Dodaję jajko i mieszam. Następnie dosypuję mąką, sól, sodę. Do dobrze wymieszanej masy dodaję bakalie oraz pokrojoną czekoladę. Wszystko dokładnie łączę.
Odrywam kawałek masy ręką
i formułuje z nich małe kulki, które na koniec spłaszczam. Wykładam na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy, bo ciastka
urosną. Wkładam do gorącego piekarnika. Po 6 minutach wyłączam dolną
grzałkę.
Temperatura piekarnika: 190 °C
Czas pieczenia: około 12-15 minut
Temperatura piekarnika: 190 °C
Czas pieczenia: około 12-15 minut
Z tej ilości składników wychodzą dwie blachy ciastek.
Żeśmy się zgrały :) Robię bardzo podobne :) Serio, wolę własnoręcznie zrobione, niż te "sklepowe". Podejrzyj moje Pieguski z żurawiną, zapraszam :)
OdpowiedzUsuń